söndag 30 september 2012

En helt vanlig söndag

Idag har det blivit lite av varje. Såklart började dagen med en promenad med Bruno, och sen fick jag snällt åka och hjälpa Paul med lite sladdar och rör till ett jobb han håller på med (sen kan man nog diskutera om jag verkligen var någon hjälp)... Dagen fortsatte dock med film, ekologiska popcorn, och vatten.

Bruno passade på att sola sig bakom huset och när filmen var slut blev det lite tröjtryckning. Ska jobba på att få ut dom till försäljning den kommande veckan.

Tjo hopp dax att ta en promenix till med vovven..

fredag 28 september 2012

En kopp kaffe

Jag har på allvar trott att kaffe inte riktigt påverkar mig. Att jag kan ta en kopp och sen hoppa i säng och sova gott... Och visst är det så, att jag kan ta en kopp på kvällen och sen hoppa i säng. MEN dricker jag två koppar kaffe på eftermiddagen... det är en helt annan historia.

Innan jag går och lägger mig så sitter jag och läser i en av mina hälsoböcker. Och i vanliga fall brukar jag klara av att läsa några få sidor beroende på hur tungt ämnet är och hur mycket kemi jag måste tänka innan jag ser suddigt och somnar... igår läste jag i två timmar, tittade på Dancing with the stars, och var fortfarande inte trött...

Detta måste göras flera gånger!!! Tänk vad mycket mer jag hinner med att läsa på en kväll!

(seriöst, superdiggar det men vill egentligen inte bli kaffedrickare i större mändger) 

torsdag 27 september 2012

Modersmjölk och ammning - sen då?!

Igårkväll var jag på ännu en hälsoföreläsning. (Går på en några gånger i månaden och lyssnar på några online dessutom, så det blir väl en i veckan). Gårdagens föreläsning handlade om vad man ska mata sitt barn efter ammning.. Kanske inte ett ämne som jag kan dra direkt nytta av just nu men i och med att man ska gå och bli faster om drygt en månad och kompisar klämmer ut bebisar till både höger och vänster så tyckte jag ändå att det skulle bli otroligt intressant... och jag ÄLSKAR att dela med mig av sånt här - it is my passion!

Så lite jag kunde om ämnet - egentligen!!! Jag är ganska så jäkla bra (om jag får säga det själv) på att tala om för folk vad de bör och inte bör äta, men när det kommer till bebisar under två år så hade jag egentligen inte så stor aning... visade det sig.



Så vad fick jag lära mig då??
Ja, förutom det självklara att modersmjölk är det absolut bästa för ditt barn så fick jag också veta att om man nu inte kan amma av någon anledning så är det näst bästa alternativet - GETMJÖLK! (Efter det osötad cocosmjölk) Alltså inte välling eller något annat i pulverform som säljs för en förmögenhet... (fast det fattade vi väl också egentligen).

Det tar ungefär 4-6 timmar från att mamman har ätit något tills att det kommer ut i mjölken och sen ytterliggare några timmar innan det har gått igenom bebisens matsmältning vilket är bra att veta om det är något som barnet reagerar dåligt på. Ammar man så är det viktigt att mamman äter en varierad kost med både kryddor och allt vad det är så att barnets smaklökar vänjer sig och utvecklas vilket leder till att de inte är lika petiga med maten längre fram. Desvärre ska man minimera intaget av kaffe, alkohol, och mejeriprodukter (förutom riktigt smör som är bra). Mejeriprodukter är otroligt svårt för bebisar att omsätta. Annat man ska vara försiktig med är soja, ägg, vete, majssirap och majs av samma anledning som med mejeriprodukterna.

DHA - ett ämne som är närvarande i Omega-3 är något kroppen inte kan tillverka själv av maten vi äter - FÖRUTOM i modersmjölken. Denna näring är viktig för hjärnfunktionen, centrala nervssystemet, synen, och "må bra" hormoner. Vilket framhåller vikten av att amma så länge man kan...

När är barnet redo att prova på annan mat?    
Några riktlinjer som man kan gå utefter när det är dax att introducera något annat än bara modersmjölken är följande:
  • Barnet är mellan 4-6 månader
  • Har dubblat sin vikt från födelsevikten
  • Dricker mer än 1 liter mjölk
  • Kan sitta upp utan hjälp
  • Tittar bort när han/hon har ätit klart
  • Stoppar saker i munnen
  • Tittar med stort intresse medans du äter och lutar sig fram och försöker ta tag i det
När man introducerar ny mat till barn ska man bara introducera en ny produkt var tredje dag, inte oftare. Detta för att man ska hinna se och lära sig om barnet klarar av maten eller har reaktioner emot den.

De 7 BÄSTA matvaror att ge ditt barn först är (i puré form såklart)
  1. Avokado (du kan till och med blanda i modersmjölk när du mosar ihop det)
  2. Äppelmos (såklart utan socker vi vill inte göra våra barn till socker-addicts)
  3. Päron
  4. Sötpotatis
  5. Rödbetor
  6. Kyckling
  7. Squash
(De 7 SÄMSTA matvaror du kan ge ditt barn innan 1 år är: Komjölk (även råmjölk), vete, majs, fläskkött, ägg, jordnötter, sojaprodukter)

När barnet är 6 månader (inkludera ovan nämda 7 bästa)
  • Persika, Nektarin, Plommon
  • Banan (för mycket socker egentligen så håll det till det minimala)
  • Morötter, Sötpotatis, Ärtor, Palsternacka
  • Kalkon
  • Brunt/grovt ris, Quinoa
  • Olivolja, Linfröolja, Solrosolja
 När barnet är 9 månader lägg till
  • Blåbär, Hallon, Melon, 
  • Grönkål, Sparris, Selleri, Bönor, Aubergine, Kål, Broccoli, Blomkål, Potatis
  • Havregryn, Majs, Korn, Råg
  • Mandelsmör och annat smör gjort på frön
  • Lönnsirap
  • Yogurt och ost från getmjölk
  • Lamm
  • Vitlök
Rekommenderad kokbok för barnmat, där dessa matlistor kommer ifrån


Introducera även VATTEN till barnet när de är runt 9 månader. Barnet ska dricka en SJÄTTEDEL av sin vikt i kg i dl... Ex - 12kg = 2dl  / 24kg = 4dl osv.. [vikt (kg) / 6 = volym (dl)]
(En vuxen människa ska dela sin vikt i kg med 3 för att veta hur många dl vatten de ska dricka om dagen [vikt (kg) / 3 = volym (dl)]) Så iväg och DRICK nu för sjutton... 

När barnet är 12 månader lägg till
  • Jordgubbar, Vindruvor, Russin,
  • Kronärtskockor, Noriblad, Svamp, Tomater, Lök
  • Smör gjort på cashewnötter och makadamianötter
  • Hela frön
  • Yoghurt och ost gjort på komjölk, 
  • Bovete, Dinkelmjöl, Vete (don't go there),  
  • Ägg, Fisk, Nötkött
 När barnet är 15 månader lägg till
  • Annanas, Apelsin och andra citrusfrukter
  • Honung
  • Paprika
  • Jordnötssmör
Nu till det mest intressanta i hela detta långa inlägg (som jag hoppas några av er kan dra nytta av). När jag satt där och lyssnade och tittade på dessa listor av mat så undrade jag hela tiden VARFÖR?! Varför kunde inte ett barn äta jordgubbar förrän det är 1.5 år gammalt till exempel? 

Svaret är att deras ämmnesomsättning och matsmältningsprocess inte är fullt utvecklat innan de är 2 år gamla... Vilket gjorde att vi kom in på en kanske ännu viktigare diskussion... immunförsvar. 

Immunförsvaret börjar i MAGEN - barn som vuxen! Låt mig försöka förklara hur det fungerar. 

I magen har vi matsmältningssyra (saltsyra) som har ett otroligt lågt pH-värde. Det är denna syra som bryter ner maten vi äter och sen släpper ut den i tarmarna. Så låt säga att vi åt något som magen inte än klarar av, det finns inte tillräckligt med syra, eller den är inte riktigt så stark... Detta gör att maten inte bryts ner lika bra men måste ändå föras ut i tarmarna när ny mat kommer in i magen, den tvingas ut med andra ord. Denna mat som inte är fullt nedbruten skadar därmed tarmväggarna, till och med att dessa går sönder. Små hål bildas vilket gör att maten går ut i blodomloppet... och vårat immunförsvar tar över. Det första som händer är oftast att vi blir snuviga, täppta i näsan, sen kanske lite slembildning, dålig avföring, utslag, och sömnsvårigheter... 

Det är kroppens naturliga process att bli av med det dåliga - den skyddar och tar bort genom diverse åtgärder. Att råda bot på dessa är INTE nässpray (spoken by a previous nässpray-addict) och liknande, utan det är att ta hand om magen. Matsmältningsenzymer is the key... dessa får vi genom ren-, naturlig-, och säsongsfräsh mat.

Så om våra bebisars (nu kommer vi in på ett ämne som jag kan gå knalltokig, fast mest ledsen, på) matsmältningsprocess nu tar TVÅ år att fullt utveckla (vi snackar magsyra) - betyder det också att våra barns immunförsvar tar TVÅ år att utveckla. Så då undrar jag: Varför kan vi spruta in vaccin på bebisar fyllda med gifter, tungmetaller, och virus när vi inte ens kan ge dom jordgubbar är för mig så störande så jag vill gråta... Om man nu vill ge sina barn vaccin, vänta tills de fyllt 2.. PLEASE! 

Hepatit B tex, kan man få på två sätt... genom en spruta eller genom sex... din bebis behöver inte denna spruta på ett bra tag, om du inte tycker att risken för att få Hepatit B verkar spännande för ett barn... 

Tillbaka till maten...
När man läser hela denna listan med mat... så inser man också (iallafall jag) att ditt barn ska äta det du ska äta! Låt ditt barn lukta på din mat, lukta på ingredienserna när du lagar den för att utveckla luktsinnet och smaklökarna (detta tar också två år att utveckla). Allt du behöver göra är att mosa ihop det till en blandning lös nog för just hur gammal ditt barn är... Du kan förvara det i kylskåpet 2-3 dagar och i frysen i ca 4 veckor. Fryst mat kan ganska lätt förvaras i iskubformar eller muffinsformar för att få bra portioner av allt (smart va). Bara att värma upp (men använd för sjutton inte micron för den tar död på all näring). Vill ditt barn äta maten kall - go for it! 

Lycka till!! 
xoxoxoxox

Har ni kommentarer på ovan, bra eller dåliga, så är jag supernyfiken att höra...
 

tisdag 25 september 2012

Innan man somnar

När man inte har något annat för sig innan man ska gå och lägga sig så kan man ju leka med appar... Här har ni, mig som dragqueen... ja, egentligen skulle det väl vara bara "rödhårig" men det kändes mer dragqueen när det sattes ihop med makeupen och allt det... hahaha


fredag 21 september 2012

hektisk vecka

Veckan har varit intressant..
Paul åkte till Virginia för utbildning och jag fick sova ensam hemma två nätter. Jag gillar det samtidigt som jag inte gillar det. Jag gillar att ha lite tid för mig själv fast jag tycker inte om att sova i en extra stor säng själv. Och tid för sig själv under veckan spelar ju ingen roll ändå. Man jobbar ju och sover and that is it liksom.

Bruno tyckte det var ännu mindre kul att sova utan husse.. första natten sprang han runt och vägrade att sova, vilket ledde till att jag inte heller kunde sova.. och innan vi skulle lägga oss andra natten roade han sig med att leka med sin nya vän.. husmusen. Husmusen tyckte det var mindre kul som pep och skrek.. jag hoppades i min tysthet att när musen blev tyst var för att han lyckades undgå Brunos lekstuga och krypa iväg... men säkert vet jag ju inte.

Onsdagen spenderade jag hela dagen i mina undervisningsskor. Jag var våldsamt nervös för detta framträdandet för någon vecka sedan.. men det gick mot förmodan bra. Nu ska jag bara ta nytt mod till mig och boka in de nästkommande tre träningstillfällen som jag måste utföra för att täcka alla som ska gå igenom träningen. Ni förstår jag känner mig lite liten när jag som icke-ingenjör står och undervisar företagets alla ingenjörer.. Känns som att de när som helst kan ställa sig upp och fråga en fråga och jag inte ens fattar vad dom frågar...

Men det gick bra...   

I helgen har jag ännu en Shower att gå till.. ogillar dem starkt! Man ska ge presenter till någon som ska ha barn, ska gifta sig, eller vad det nu kan vara.. man ska vara trevlig bland folk man oftast inte känner och så förlorar man delar av sin HELG - och det är nog det som är det värsta... iLandsproblem.. I know!!


måndag 17 september 2012

Från lördagen

Här kommer lite bilder från ett superkul bröllop. Jag är fortfarande helt övertrött och skulle behöva sova några dagar till.. Men kul, det var det!!

lördag 15 september 2012

Förbereder

Imorgon är det bröllop men nu måste jag verkligen få gå och lägga mig. Är helt slut!

torsdag 13 september 2012

Facial

Även om man känner sig lite kladdig efter en timmes ansiktsmassage med div oljor och krämer så är det så ljuvligt att bli ompysslad ett tag!

onsdag 12 september 2012

Tre Dagar

Om tre dagar är det bröllop.
Helena ligger som vanligt på sista-minuten sidan om allt.

Min klänning som jag ska ha på mig är på tok för stor och måste tas in...
Bordsplaceringslapparna måste bli klara
Ska göra ljusstakar av vinflaskor... ehhh.. ?!?!? Får se alltså...

Har redan insett att det inte finns tid till att fixa naglar och sån lyx.
Men en efterlängtad facial blir det ikväll.

And all I really want to do is to go out dancing with friends!!
Vet för övrigt inte varför jag har ett sånt jäkla sug efter att bara få gå ut och dansa helt plötsligt...

tisdag 11 september 2012

Socker igen...

"Det finns ingen sjukdom vars främsta orsak är mer känd än cancer. Cancer uppkommer genom att ersätta syret i hälsosamma normala celler genom jäsning av socker.

Hur länge förebyggandet av cancer kommer att undvikas beror på hur länge agnosticismprofeter kommer att lyckas hindra tillämpningen av vetenskapligt kunnande inom cancer. Under tiden måste miljoner dö av cancer i onödan."

- Otto Warburg; Nobelpristagare i Medicin och Physiologi 1931

Jahaa...
När jag läser det (ovan är egenöversatt från engelska) mår jag illa!
Alltså, här gick vi och delade ut ett Nobelpris till en fantastiskt upptäckt redan 1931... något som borde ha styrt beslut relaterat till våran hälsa till en helt annan verklighet än vi ser idag (tycker jag)....

Vad hände egentligen??

Vi gick över på att fasa fett och kolesterol.(Något som i verkligheten är stommen till cellförnyelse och välmående)
I lågfettprodukter tillsattes kemikalier och socker för att efterlikna smaken av den riktiga varan.
Snabbfabrikat.
Tillsatser.
Socker.
Socker.
Socker. (och självklart andra "no calorie" socker)

Vad mer händer när vi äter socker??
Socker orsakar en mineralobalans i kroppen vilket förhindrar kroppen att ta upp näring från den vanliga maten i tarmarna -- vilket leader till undernäring om det sker för ofta och för länge -- vilket leder till ett svagare immunförsvar... och ett svagare immunförsvar kan ju göra vilken skada det vill göra...


Läs det igen och fundera nu på vad det VERKLIGEN STÅR:  
"Det finns ingen sjukdom vars främsta orsak är mer känd än cancer. Cancer uppkommer genom att ersätta syret i hälsosamma normala celler genom jäsning av socker..."

söndag 9 september 2012

jaja..

Då var jag här då. Söndag kväll och det ät några fjuttiga timmar innan det är måndag och dansen börjar. Jag fattar inget alls! Inspirationen har inte kommit än.. och så jag har letat!!

Men whatever.. det ska väl gå det här med. Jag borde ju ha lite steg i bagaget så att säga. Det visar säg väl imorgon antar jag..

För övrigt så drömmer jag om sötsaker... just dom alla som jag inte får äta... när försvinner dessa (mar)drömmar? Och varför är det socker i tamefan ALLT nuförtiden för???

torsdag 6 september 2012

Halva hennes måne

För några dagar sedan damp äntligen "Halva min Måne" ner i brevlådan - den enda skönllitteraturen jag kommer att läsa i år (och kanske nästa år också). Boken är skriven av en underbar människa som jag "lärt känna" genom bloggvärlden: Anna Granström och boken är hennes första roman som hon så modigt självutgivit. 

Och så signerade hon den också! Tack Anna! 
 
Nu ska jag börja läsa...  :)
 

Toppen vackert omslag
Japp!! Handskrivet till MIG :)

Nya skor har jag iallafall

Sitter och pular lite dans.. 
...Fast nu tog jag nog i lite... 

Sitter och lyssnar igenom lite musik. 
I och för sig mer än vad jag har gjort hittills i sommar i mina väldiga förberedelser. 
Dansen börjar på måndag. 
Har INGEN inspiration alls. 
Vet INTE vad jag ska hitta på - ALLS! 

Men på något sätt har jag ingen panik över detta heller, för den måste ju komma - inspirationen alltså - speciellt med tanke på mina asgrymma ROSA pjux!





måndag 3 september 2012

Gatufynd

Skulle ha jobbat på den här i helgen, eller fått klart den rättare sagt, (detta är "före" bilden) men det har ju för sjutton regnat så mycket att den står på altanen fortfarande... Kanske att jag kan få den grundad i veckan.. Fortsättning följer på mina husprojekt.

lördag 1 september 2012

Mera hår

Såhär ser det ut med lite extra hår. Det är inte uppsatt som det ska enligt beskrivningen och jag orkar faktiskt inte göra det rätt just nu, var mest sugen på att se hur det såg ut.

Lite hår

(På beställning)

Fixat håret idag.. Kunde ha blivit fiasko då mitt hår var blå-grått efter en specialschamponering.. Tack och lov fanns det ytterligare en specialschamponering som tog bort fiaskot.

Har även idag införskaffat mig lite hårförlängning. Ja dom ligger i en kartong så dom får ni inte se än. Ska ha dom till min frissa när det är bröllopsdax om 2 veckor.