Yasmin / Yaz

Helst ska jag nog skriva hormonbaserat preventivmedel för hormon spiral, p-stav, Nueva Ring osv innehåller i stort sett samma hormoner som just p-piller, ja kanske att jag även ska inkludera ”medicin” för kvinnor i klimakteriet. Så när jag skriver p-piller; tänk hormonbaserat preventivmedel och Klimakteriesupport (för er som använder dessa) 

Jag har tänkt skriva detta inlägget ett bra tag nu men vet liksom inte hur jag ska få till det. Igår när jag tittade runt lite på statistiken av min blogg så inser jag att vissa har hittat hit av just sökorden ”yasmin”, ”yaz” och ”p-piller”... och jag skulle vilja ge dem lite mer för jag har egentligen inte sagt så mycket om det. Mest för att detta är en blogg jag från början skrev för att hålla familj och vänner på andra sidan om Atlanten uppdaterade på vad jag sysslade med. Att skriva om hemska saker utan en dialog kan skrämma vissa och det ville jag absolut inte göra. Men nu i efterhand när jag äntligen har lagt det bakom mig kan jag ju skriva om det... 

Helst skulle jag vilja sammanfatta det kommande långa inlägget med: P-pillerna tog nästan livet av mig! Det kan låta lite väl dramatiskt nu när jag sitter här och mår ganska bra – men det var riktigt illa ett tag.

Jag åt p-piller i elva år totalt (med lite breaks då och då). När jag började var jag otroligt okunnig om detta och kunde egentligen bara vad som var förmedlat till mig så som ”p-piller är en säker och enkel metod”...  Alla sa det. Vänner, familj, tidningar, läkare, lärare, osv... jag hörde aldrig något konstigt om dem. Iallfall inte då. Biverkningarna hadlade egentligen bara om den dära 1%-risken att bli gravid och inget annat.


Det tog inte lång tid innan biverkningarna från pillrena började stapla upp. Extra blödningar mellan mensen var det jag märkte och tänkte på mest, för det var jäkligt irriterande. Efter ett tag fick jag testa ett annat märke, och sen ett till efter det, och ytterliggare ett till. Efter 3 år av fram och tillbaka och med fler dagar av blödningar än utan skulle gynekologen tala om för mig att ”detta kanske inte är för dig”... men just då, runt veckorna jag var hos henne, hade hon fått nys om ett nytt piller. Tredje generationens gulkroppshormons-piller. De lovade solsken och gröna ängar – fasten det bara hade blivit testat i dryga tre månader (inget jag visste då) på en liten skala kvinnor.

”Klart att vi ska prova det här” tänkte både jag och hon. För ”p-piller är en säker och enkel metod” var fortfarande inpräntat i hjärnan på mig (och på gynekologen också ska jag väl tillägga). Så jag fick recept på Yasmin. I början var det solsken och gröna ängar, som lovat: Mina blödningar slutade! Det var det jag mest brydde mig om just då.

Började universitetet och smått började andra saker hända. Blödningarna började komma tillbaka. Jag kunde inte längre sova och var supertrött hela tiden. Hade hjärtklappning – allra helst när jag skulle sova så det gjorde ju inte saken bättre. Kommer ihåg när jag bodde i korridor på universitetet. De nätter jag inte kunde somna pga hjärtklappning och oro för att jag faktiskt skulle trilla av pinnen just den natten blev så påtagligt att jag till slut gick och tog ett EKG – som såklart visade sig vara helt normalt. Jag skickades hem och det hela började igen när det var dax att gå och lägga sig. Jag skyllde det hela på skolan och stress.

Sen kom håravfall, brytningsfel, huvudvärk, nästäppa, nada sexlust, allergier...

Jag skyllde det återigen på skolan och stress. De få besök jag gjorde hos läkaren efter det var 1, att fylla på mina p-piller (Yasmin) och 2,att kolla varför jag blödde ”den här gången”. En gång fick jag gå till en specialist – han talade om för mig att jag nog blödde för att jag var depprimerad (han kunde inte hitta något) och tyckte att jag nog kunde göra något för att liva upp lite... Det var sista gången jag gick till honom...

Men faktum var att jag i stort sett var ett levande skal av den Helena jag brukade vara. Jag såg någorlunda lika ut,jag älskade fortfarande att dansa, och jag skrattade och hade vänner... men innombords så var jag ganska trasig. Jag var så fruktansvärd depprimerad – men jag visste inte alls att det var det som hände mig. Jag trodde bara att det var normalt. Jag höll ju på att bli vuxen.

I flera år gick jag runt i detta halv-döda tillståndet som jag kallar det för idag. (Visst jag klarade fortfarande av att coacha 22 tjejer till en 6e placering i dans-VM 2004 och jag fick fortfarande VG på C-uppsatsen men det handlade inte riktigt om det).  Jag mådde inte bra och det var till slut ingen som ens kunde verifiera att jag mådde dåligt. Så envis som jag är så stängde jag igen dörrarna och pratade inte om det igen. Jag fick helt enkelt lära mig att leva med det här, för vad annars kunde jag göra??

USA – bröllop –nytt liv. Det började bra. Sen rasade det ihop. Tidig höst 2009. Jag fick allergireaktioner för det lilla minsta. Led av panikattacker dagligen, grät för allt och inget, synen gav vika lite när som, hjärtat slog lite hur det ville – ibland hårt och som om det var redo att skutta ur bröstet på mig, och ibland så snabbt att det var omöjligt att ens ta pulsen. Allt förändrade så snabbt. På bara en vecka hade jag gått från att vara ”ok” till att vara en helt annan person. Alla blodprov som jag då tog hos läkaren kom tillbaka ”normalt” (vad det nu betyder – kan ju tycka att de borde gå efter ”optimalt”). I samma veva så lägger jag märke till en tv-reklam om just Yasmin och Yaz och om man har farit illa ska man kontakta en advikatfirma.

Jag hade sett den reklamen förut massor med gånger men just den dagen, 7 oktober 2009 var det som om jag hade en ängel på axeln som sa till mig ”lyssna nu or else...”. Jag kontaktade inte en advokatfirma men jag började googla istället.

Den dagen, 7 oktober 2009, blev den sista dagen av Yasmin för all min framtid. Yasmin och allt annat som har med hormonbaserat preventivmedel och hormonterapi att göra... Tack och HEJ! Jag hittade till Yasmin and Yaz Survivor Forum (ett forum jag nu driver) och läste sida efter sida från andra kvinnor som hade tagit Yasmin eller Yaz och hade gått igenom samma helvete som jag hade. Jag fattade inte att det var sant. Det var som om de skrev om MIG ... och alla hade vi en sak gemensamt – one evil pill – yasmin.

Biverkningar för Yasmin, Yaz och alla andra hemska piller och stavar och allt vad det är, är:Stroke, hjärtattack, blodproppar, depression, mellan-blödningar, nästäppa,huvudvärk, migrän, synförändringar, allergireaktioner, intollerans till viss mat, låg sexlust, viktförändringar, låg näringsupptagning, panikattacker, förrvirring, hjärtklappning, håravfall, talgkörtelproblem, urinvägsproblem, torra slemhinnor, högt blodtryck, högt kolesterolvärde, sömnsvårigheter, mardrömmar, svettningar, dålig matsmältning, oregelbunden avföring, osv, osv...

Om alla dessa står på förpackningen vet jag inte, men jag vet att de existerar i verkligheten. Och allt vi egentligen hör om är 1% risk att bli gravid...

Fertility Awareness Tracking

Att sluta ta p-piller är ett annat kapitel av min lilla historia om min resa till helvetet och tillbaka (kommer sen). Jag har slutat förmana människor när det kommer till p-piller, mest för att jag har lärt mig att de gör som de vill ändå. Men jag tänker inte hålla tyst om någon frågar. Och om du funderar på preventivmedel – lär dig om ”Fertility Awareness Method” – nog det mest fantastiska jag har lärt mig om min kropp. Tar du p-piller idag och funderar på att sluta – förbered dig på en BUMPY RIDE och ta stöd av alla underbara på forumet.

xoxox

11 kommentarer:

 1. Shit vilket bra inlägg. Förklarar ju så mycket...eller ger potentiell förklaring i alla fall...om jag bara hade vetat då. 5 år bortslängda på Yazmin. Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. No kidding. Jag vet precis vad du menar. Men att iallafall hitta ett svar på sitt helvete är ganska skönt, då kan man iallafall jobba mot en bättre framtid. Vill du ha hjälp så finns jag här.

   Radera
 2. Hej, jag mejlade dig nyss.
  Är så rädd och vet inte vad jag ska göra. Har tagit Yasmin näästan ett år nu och ska byta sort(för att inte få håravfal, viktökning förhoppningsvis)Jag har inga problem med Yasmin men jag vill samtidigt inte få det senare eller när jag någon gång slutar med p-piller/bytar preventilmedel.. Vet du om det går att byta till Cerazette eller liknande, för att inte få håravfall, eller bara en annan sort?
  :(
  Tack på förhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Natalie,
   Det är så svårt att säga hur alla reagerar på p-piller. Vi är så olika. Det jag gick igenom har fått mig att aldrig vilja ta det igen och jag kan därför inte riktigt rekommendera några syntetiska hormoner till någon annan eller. Försöker hitta ditt mail men det har inte kommit igenom än. Kan du maila igen till: helena.mathis@hotmail.com ?

   Kram

   Radera
 3. tack! ditt inlägg kommer få mig att INTE börja på nästa karta. dessa piller har antagligen förstört mycket för mig, och då har jag ätit dem väldigt länge. jag känner igen mig i det hära med att man är "nere" utan att vara deprimerad. utan bara väldigt sällan riktigt glad.. allt känns jobbigt fast det inte borde vara det. sjukt att dessa piller skrivs ut efter vad jag läste på de amerikanska forumet du länkade till. får hoppas att jag slipper biverkningarna som kommer av att man SLUTAR med skiten.=/ återigen TACK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maja. Glad att jag kunde hjälpa!! Det är fruktansvärt vad dessa piller ställer till med och då framförallt hos så unga kvinnor som egentligen behöver all hälsa de kan ha för att ta sig igenom ett så stressigt samhälle. Jag hoppas också att du inte behöver lida så fruktansvärt från att sluta som många, inklusive jag själv, har gjort. Försök att äta så hälsosamt och naturlig mat som möjligt och undvik socker om det går nu när det snart är jul och allt :/ Om du behöver stöd eller har frågor så emaila mig på yasmin_yaz@live.com KRAM KRAM och lycka till.

   Radera
 4. Tack för en intressant läsning!
  Du skriver ju främst om yasmin, men har jag förstått dej rätt... Att det handlar om alla hormonella preventinmedel?
  Skulle ju kunna förklara mina hjärtklappningar, brösttryck, depressioner, trötthet, plötslig matintollerans, migrän, svettningar (fryser var 5:e minut och svettas de andra 5-minutrarna, har skämtat om att det är klimakteriet som är på ingång inför min 29´årsdag)m.m... Jag har hormonspriral och har haft i 15 månader... Har proppar i släkten (moster, mormor, farmor)och även hjärtinfakt (morfar)... Men det spelade visst ingen roll. Jag fick spiralen som en sista utväg för att lindra smärtorna av en ev. endometrios (läkarna vill inte göra titthålsoperationen som kan avslöja om det är det, utan prövar hellre alla tänkbara smärtlindringar istället, bla hormonspiralen)... Men nu vet jag inte om jag vill ha kvar den där inne... Jag har nog hellre ont emellanåt och står ut med mellanblödningar än att ständigt gå och vänta på att hjärtat ska ge upp då hjärtklappningarna skrämmer mej nästan dagligen... Så tack för bra och intressant läsning! Tar till mej det och ska genast kolla upp om spiralen är det som ställer till det för mej!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emma.
   Absolut gäller det alla hormonbaserade preventivmedel, därmed också spiralen som du har.

   Allt det du beskriver är med största sannolikhet relaterat till din spiral - jag upplevde de flesta av dem. Dom ställer verkligen till det för en och kroppen hamnar i någon form av pre-klimakteriet, precis så som du själv säger, och det är helt absurt att vi ska behöva utsätta oss för det.

   Endometrios är smärtsamt i sig men kan med största sannolikhet förbättras med rätt kost och vissa supplement. Ofta beror det på en obalans i kroppen. Om du kan så rekomenderar jag att du äter en sked linfröolja varje dag (minst). Linfröolja innehåller bra Omgeafetter och stimulerar rätt hormonproduktion. Ekologiskt rekommenderas om du kan hitta det.

   Oavsett vad det är som orsakar endometrios så är inte p-piller den rätta metoden för dom tar aldrig bort orsaken utan maskerar den bara. Och att gå och vara orolig så fort man får en hjärtklappning är inte heller bra. Oron höjer i sin tur kortisolet och kroppen inställer sig på strid, vilket hämmar andra funtkioner i kroppen. Så att ta syntetiska hormoner oavsett hur de ser ut är dramatiskt för kroppen att hantera..

   Om du behöver support så finns jag här!
   Kram kram!

   Radera
 5. Tack....
  Jag har mått dåligt sen jag började med Yaz. Svårt att andas, yrsel trötthet och deppig.
  Men för nån dag sen bestämde jag mig för att sluta med p-piller.
  Vågar egentligen inte eftersom jag äter yaz för att slippa smärta och störtblödningar samt att jag vill ha fler barn framöver, min son fick jag efter en hormonbehandling. Jag har pco. Nu känns det helt rätt att sluta, tack vare ditt inlägg.

  SvaraRadera
 6. Tack....
  Jag har mått dåligt sen jag började med Yaz. Svårt att andas, yrsel trötthet och deppig.
  Men för nån dag sen bestämde jag mig för att sluta med p-piller.
  Vågar egentligen inte eftersom jag äter yaz för att slippa smärta och störtblödningar samt att jag vill ha fler barn framöver, min son fick jag efter en hormonbehandling. Jag har pco. Nu känns det helt rätt att sluta, tack vare ditt inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emma.
   Att sluta är inte det lättaste heller. Men helt klart det rätta för kroppen. Svårt det där med PCO - speciellt med smärtan. Vad jag har hittat så är det många som har symptom av PCO men med rätt kost och lite kosttillskott kan man komma undan dessa ändå. Vill du bli gravid igen är det alltid skönt att ha en sån "ren" kropp som möjligt innan man ens försöker. Att vänta i åtminstonde 6 månader efter man har slutat är en ganksa bra riktlinje, även om det kan ta betydligt längre för alla gifter från ppillerna att lämna kroppen för vissa. Jag är dock glad att jag hälpte dig ta beslutet att sluta. Hojta till om du har några frågor.

   Kram.

   Radera