onsdag 22 februari 2012

Yasmin, Yaz och andra P-piller


P-piller. Helst ska jag nog skriva hormonbaserat preventivmedel för hormon spiral, p-stav, Nueva Ring osv innehåller i stort sett samma hormoner som just p-piller, ja kanske att jag även ska inkludera ”medicin” för kvinnor i klimakteriet. Så när jag skriver p-piller; tänk hormonbaserat preventivmedel och Klimakteriesupport (för er som använder dessa). 


 Jag har tänkt skriva detta inlägget ett bra tag nu men vet liksom inte hur jag ska få till det. Igår när jag tittade runt lite på statistiken av min blogg så inser jag att vissa har hittat hit av just sökorden ”yasmin”, ”yaz” och ”p-piller”... och jag skulle vilja ge dem lite mer för jag har egentligen inte sagt så mycket om det. Mest för att detta är en blogg jag från början skrev för att hålla familj och vänner på andra sidan om Atlanten uppdaterade på vad jag sysslade med. Att skriva om hemska saker utan en dialog kan skrämma vissa och det ville jag absolut inte göra. Men nu i efterhand när jag äntligen har lagt det bakom mig kan jag ju skriva om det...

Helst skulle jag vilja sammanfatta det kommande långa inlägget med: P-pillerna tog nästan livet av mig! Det kan låta lite väl dramatiskt nu när jag sitter här och mår ganska bra – men det var riktigt illa ett tag.  

Jag åt p-piller i elva år totalt (med lite breaks då och då). När jag började var jag otroligt okunnig om detta och kunde egentligen bara vad som var förmedlat till mig så som ”p-piller är en säker och enkel metod”...  Alla sa det. Vänner, familj, tidningar, läkare, lärare, osv... jag hörde aldrig något konstigt om dem. Iallfall inte då. Biverkningarna hadlade egentligen bara om den dära 1%-risken att bli gravid och inget annat.
Det tog inte lång tid innan biverkningarna från pillrena började stapla upp. Extra blödningar mellan mensen var det jag märkte och tänkte på mest, för det var jäkligt irriterande. Efter ett tag fick jag testa ett annat märke, och sen ett till efter det, och ytterliggare ett till. Efter 3 år av fram och tillbaka och med fler dagar av blödningar än utan skulle gynekologen tala om för mig att ”detta kanske inte är för dig”... men just då, runt veckorna jag var hos henne, hade hon fått nys om ett nytt piller. Tredje generationens gulkroppshormons-piller. De lovade solsken och gröna ängar – fasten det bara hade blivit testat i dryga tre månader (inget jag visste då) på en liten skala kvinnor. 

”Klart att vi ska prova det här” tänkte både jag och hon. För ”p-piller är en säker och enkel metod” var fortfarande inpräntat i hjärnan på mig (och på gynekologen också ska jag väl tillägga). Så jag fick recept på Yasmin. I början var det solsken och gröna ängar, som lovat: Mina blödningar slutade! Det var det jag mest brydde mig om just då. Började universitetet och smått började andra saker hända. Blödningarna började komma tillbaka. Jag kunde inte längre sova och var supertrött hela tiden. Hade hjärtklappning – allra helst när jag skulle sova så det gjorde ju inte saken bättre. Kommer ihåg när jag bodde i korridor på universitetet. De nätter jag inte kunde somna pga hjärtklappning och oro för att jag faktiskt skulle trilla av pinnen just den natten blev så påtagligt att jag till slut gick och tog ett EKG – som såklart visade sig vara helt normalt. Jag skickades hem och det hela började igen när det var dax att gå och lägga sig. Jag skyllde det hela på skolan och stress. 


Sen kom håravfall, brytningsfel, huvudvärk, nästäppa, nada sexlust, allergier... Jag skyllde det återigen på skolan och stress. 

De få besök jag gjorde hos läkaren efter det var 1, att fylla på mina p-piller (Yasmin) och 2, att kolla varför jag blödde ”den här gången”. En gång fick jag gå till en specialist – han talade om för mig att jag nog blödde för att jag var depprimerad (han kunde inte hitta något) och tyckte att jag nog kunde göra något för att liva upp mig  lite... Det var sista gången jag gick till honom... 

Men faktum var att jag i stort sett var ett levande skal av den Helena jag brukade vara. Jag såg någorlunda lika ut,  jag älskade fortfarande att dansa, och jag skrattade och hade vänner... men innombords så var jag ganska trasig. Jag var så fruktansvärd depprimerad – men jag visste inte alls att det var det som hände mig. Jag trodde bara att det var normalt. Jag höll ju på att bli vuxen. 

I flera år gick jag runt i detta halv-döda tillståndet som jag kallar det för idag. (Visst jag klarade fortfarande av att coacha 22 tjejer till en 6e placering i dans-VM 2004 och jag fick fortfarande VG på C-uppsatsen men det handlade inte riktigt om det).  Jag mådde inte bra och det var till slut ingen som ens kunde verifiera att jag mådde dåligt. Så envis som jag är så stängde jag igen dörrarna och pratade inte om det igen. Jag fick helt enkelt lära mig att leva med det här, för vad annars kunde jag göra?? 

USA – bröllop – nytt liv. Det började bra. Sen rasade det ihop. Tidig höst 2009. Jag fickallergireaktioner för det lilla minsta. Led av panikattacker dagligen, grät för allt och inget, synen gav vika lite när som, hjärtat slog lite hur det ville – ibland hårt och som om det var redo att skutta ur bröstet på mig, och ibland så snabbt att det var omöjligt att ens ta pulsen. Allt förändrade så snabbt. På bara en vecka hade jag gått från att vara ”ok” till att vara en helt annan person. Alla blodprov som jag då tog hos läkaren kom tillbaka ”normalt” (vad det nu betyder – kan ju tycka att de borde gå efter ”optimalt”). I samma veva så lägger jag märke till en tv-reklam om just Yasmin och Yaz och om man har farit illa ska man kontakta en advikatfirma. Jag hade sett den reklamen förut massor med gånger men just den dagen, 7 oktober 2009 var det som om jag hade en ängel på axeln som sa till mig ”lyssna nu annars blir du också en ängel snart”.  Jag kontaktade inte en advokatfirma men jag började googla istället. 

Den dagen, 7 oktober 2009, blev den sista dagen av Yasmin för all min framtid. Yasmin och allt annat som har med hormonbaserat preventivmedel och hormonterapi att göra... Tack och HEJ! Jag hittade till Yasmin & Yaz Survivor Forum (ett forum jag nu driver) och läste sida efter sida från andra kvinnor som hade tagit Yasmin och Yaz och hade gått igenom samma helvete som jag hade. Jag fattade inte att det var sant. Det var som om de skrev om mig... och alla hade vi en sak gemensamt – one evil pill – yasmin.  

Biverkningar för Yasmin, Yaz och alla andra hemska piller och stavar och allt vad det är, är: Stroke, hjärtattack, blodproppar, depression, mellan-blödningar, nästäppa, huvudvärk, migrän, synförändringar, allergireaktioner, intollerans till viss mat, låg sexlust, viktförändringar, låg näringsupptagning, panikattacker, förrvirring, hjärtklappning, håravfall, talgkörtelproblem, urinvägsproblem, torra slemhinnor, högt blodtryck, högt kolesterolvärde, sömnsvårigheter, mardrömmar, svettningar, dålig matsmältning, oregelbunden avföring, osv, osv... Om alla dessa står på förpackningen vet jag inte, men jag vet att de existerar i verkligheten. Och allt vi egentligen hör om är 1% risk att bli gravid... 


Att sluta ta p-piller är ett annat kapitel av min lilla historia om min resa till helvetet och tillbaka (kommer sen). Jag har slutat förmana människor när det kommer till p-piller, mest för att jag har lärt mig att de gör som de vill ändå. Men jag tänker inte hålla tyst om någon frågar. Och om du funderar på preventivmedel – lär dig om ”Fertility Awareness Method” – nog det mest fantastiska jag har lärt mig om min kropp genom att titta på flytningar hahaha..  Tar du p-piller idag och funderar på att sluta – förbered dig på en BUMPY RIDE och ta stöd av alla underbara på forumet.
xoxox

Har du frågor och inte vill lägga till dom i kommentarerna nedan så kan du skicka ett email till: yasmin_yaz@live.com 

10 kommentarer:

 1. Det här interessant.. och jag vill veta mer så klart. Äter Yasmine själv och kan känna igen mig i mycket av alla bieffekter, men samtidigt kan det vara annat med, jag har slutat några ggr men märker ingen förbättring utan jag får i stället en massa acne. Suuuck

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart kan det vara annat också... det inbillade jag mig i åratal. Mycket av det som händer härstammar i pillrena fast kan utlösas av något annat. Men yasmin for sure makes it worse.

   Jag fick också hudproblem när jag slutade - men vid det laget var acne en befrielse.. Acne är dock inte en orsak i sig, utan ett symptom på att något annat är lite off. Kan vara att dina hormoner håller på att balansera ut sig och också att matsmältningen får sig en reboost. Näringsomsättning har massor att göra med hur våran hud ser ut... Ofta går det över. Hur länge provade du att vara utan? Är mer än gärna med och stöttar dig med rätt supplement genom ett nytt försök.

   Radera
 2. starkt helena! tänk om jag bara vetat om då hur du mådde...
  själv klarar jag ju inte av några hormoner överhuvudtaget, blir en riktig bitch, så jag är helt övertygad om att man inte ska hålla på å proppa sig full med piller. det finns andra sätt!!! stor kram till dig å nu måste vi höras snart. PUSS! saknar dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så säger många.. Jag skyller inte på någon, förutom kanske läkarvården. JAg kan inte få det ogjort utan kan bara förmedla det vidare och hoppas att det hjälper någon annan, om så bara en enda. För att må skrutt och inte fatta varför är urjobbigt.

   Är överlycklig att du fattade så snabbt att du inte klarade av dem. Jag är på Skype!! xoxoxo

   Radera
  2. jag hade oxå varit på skype ikväll om jag inte blivit riktigt dålig av en massage... har ganska mycket strul i nacken just nu, så ja blev helt sänkt!
   hoppas det var okej att jag delade med mig att det här? jag antog att det är det du vill?
   PUSS!!

   Radera
  3. Absolut!!
   Jobbigt med nacken.. hoppas det blir bättre. PUSS och vila du! Det är viktigare

   Radera
 3. Jag började med p-piller innan jag ens hade sex eftersom jag hade så mycket mensvärk. Man fick liksom p-piller som bot på detta (tror vi är födda samma år, så du vet ju hur det var). Jag åt det flera år och var helt knäpp. Slutade sedan. För fem år sedan testade jag Yazmin, eftersom det sas att detta p-piller hade mindre biverkningar osv. Jag blev totalt knäpp på en gång! Jag slutade efter ca 3 månader. Jag grät hela tiden, hade konstant pms, blödde mycket mer osv osv. Allt dåligt blev hundra gånger värre. Jag har inte rört ett piller sedan dess och är 100 % emot p-piller. Jag kan inte fatta att det fortfarande ges ut och att folk fortfarande tar dessa piller (ungefär som jag inte kan fatta hur folk börjar röka i dagens läge. Eller hur folk super skallen av sig). Jag är helt med på det du skriver!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm.. känner igen det där. Jag fick det mest för att jag hade finnar (tänkte inte ens på det). Det är fortfarande alldeles för många som får p-piller som bot på något. För mycket mens, PMS, finnar... allt som egentligen kan kontrolleras med rätt mat och lite tillskott.. men det tjänar man ju inga pengar på liksom. Kommer ihåg en tjej i skolan som fick det för att hon var så lång! De ville att hon skulle sluta växa! Vad säger man... ??!?

   Radera
 4. Hej jag har precis slutat med min yasmin efter 2 års användning. Och nu har jag fått fruktansvärt mkt finnar! funderar nästan på att börja igen. Så min fråga är när blir huden normal igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Ja det hände mig också när jag slutade. Det är väl inte allt för roligt att gå runt med finnar i ansiktet i en tid.. Men din hud är en fantastisk spegel till vad som händer i kroppen. Finnarna är ett klart tecken på att din kropp går igenom en utrensningsprocess och även lite hormonbalansering. Ge det tid, använt skonsamma produkter på huden - ekologisk honong är toppen!! Använd det både som rengöring och som ansiktsmask. Du kan även använda utspäd äppelcidervinäger som ansiktsvatten.

   Sen är det otroligt viktigt att du dricker vatten! dela din vikt i kg med 3 så vet du hur mycket dl vatten du ska dricka om dagen. Det faktum att yasmin innehåller ämnen som torkar ut en person ändå in i cellerna är en av andledningarna till att det är så "giftig" för kroppen.

   Tyvärr finns det inget mirakelmedel för detta. Du kan ta lite tips och ideer härifrån: http://yasminandyaz.blogspot.com/p/recovery.html

   Sen hoppas jag av hela mitt hjärta att du inte börjar med dom där pillerna igen oavsett vad som händer under "detox"tiden. KRAM

   Radera