torsdag 27 september 2012

Modersmjölk och ammning - sen då?!

Igårkväll var jag på ännu en hälsoföreläsning. (Går på en några gånger i månaden och lyssnar på några online dessutom, så det blir väl en i veckan). Gårdagens föreläsning handlade om vad man ska mata sitt barn efter ammning.. Kanske inte ett ämne som jag kan dra direkt nytta av just nu men i och med att man ska gå och bli faster om drygt en månad och kompisar klämmer ut bebisar till både höger och vänster så tyckte jag ändå att det skulle bli otroligt intressant... och jag ÄLSKAR att dela med mig av sånt här - it is my passion!

Så lite jag kunde om ämnet - egentligen!!! Jag är ganska så jäkla bra (om jag får säga det själv) på att tala om för folk vad de bör och inte bör äta, men när det kommer till bebisar under två år så hade jag egentligen inte så stor aning... visade det sig.



Så vad fick jag lära mig då??
Ja, förutom det självklara att modersmjölk är det absolut bästa för ditt barn så fick jag också veta att om man nu inte kan amma av någon anledning så är det näst bästa alternativet - GETMJÖLK! (Efter det osötad cocosmjölk) Alltså inte välling eller något annat i pulverform som säljs för en förmögenhet... (fast det fattade vi väl också egentligen).

Det tar ungefär 4-6 timmar från att mamman har ätit något tills att det kommer ut i mjölken och sen ytterliggare några timmar innan det har gått igenom bebisens matsmältning vilket är bra att veta om det är något som barnet reagerar dåligt på. Ammar man så är det viktigt att mamman äter en varierad kost med både kryddor och allt vad det är så att barnets smaklökar vänjer sig och utvecklas vilket leder till att de inte är lika petiga med maten längre fram. Desvärre ska man minimera intaget av kaffe, alkohol, och mejeriprodukter (förutom riktigt smör som är bra). Mejeriprodukter är otroligt svårt för bebisar att omsätta. Annat man ska vara försiktig med är soja, ägg, vete, majssirap och majs av samma anledning som med mejeriprodukterna.

DHA - ett ämne som är närvarande i Omega-3 är något kroppen inte kan tillverka själv av maten vi äter - FÖRUTOM i modersmjölken. Denna näring är viktig för hjärnfunktionen, centrala nervssystemet, synen, och "må bra" hormoner. Vilket framhåller vikten av att amma så länge man kan...

När är barnet redo att prova på annan mat?    
Några riktlinjer som man kan gå utefter när det är dax att introducera något annat än bara modersmjölken är följande:
  • Barnet är mellan 4-6 månader
  • Har dubblat sin vikt från födelsevikten
  • Dricker mer än 1 liter mjölk
  • Kan sitta upp utan hjälp
  • Tittar bort när han/hon har ätit klart
  • Stoppar saker i munnen
  • Tittar med stort intresse medans du äter och lutar sig fram och försöker ta tag i det
När man introducerar ny mat till barn ska man bara introducera en ny produkt var tredje dag, inte oftare. Detta för att man ska hinna se och lära sig om barnet klarar av maten eller har reaktioner emot den.

De 7 BÄSTA matvaror att ge ditt barn först är (i puré form såklart)
  1. Avokado (du kan till och med blanda i modersmjölk när du mosar ihop det)
  2. Äppelmos (såklart utan socker vi vill inte göra våra barn till socker-addicts)
  3. Päron
  4. Sötpotatis
  5. Rödbetor
  6. Kyckling
  7. Squash
(De 7 SÄMSTA matvaror du kan ge ditt barn innan 1 år är: Komjölk (även råmjölk), vete, majs, fläskkött, ägg, jordnötter, sojaprodukter)

När barnet är 6 månader (inkludera ovan nämda 7 bästa)
  • Persika, Nektarin, Plommon
  • Banan (för mycket socker egentligen så håll det till det minimala)
  • Morötter, Sötpotatis, Ärtor, Palsternacka
  • Kalkon
  • Brunt/grovt ris, Quinoa
  • Olivolja, Linfröolja, Solrosolja
 När barnet är 9 månader lägg till
  • Blåbär, Hallon, Melon, 
  • Grönkål, Sparris, Selleri, Bönor, Aubergine, Kål, Broccoli, Blomkål, Potatis
  • Havregryn, Majs, Korn, Råg
  • Mandelsmör och annat smör gjort på frön
  • Lönnsirap
  • Yogurt och ost från getmjölk
  • Lamm
  • Vitlök
Rekommenderad kokbok för barnmat, där dessa matlistor kommer ifrån


Introducera även VATTEN till barnet när de är runt 9 månader. Barnet ska dricka en SJÄTTEDEL av sin vikt i kg i dl... Ex - 12kg = 2dl  / 24kg = 4dl osv.. [vikt (kg) / 6 = volym (dl)]
(En vuxen människa ska dela sin vikt i kg med 3 för att veta hur många dl vatten de ska dricka om dagen [vikt (kg) / 3 = volym (dl)]) Så iväg och DRICK nu för sjutton... 

När barnet är 12 månader lägg till
  • Jordgubbar, Vindruvor, Russin,
  • Kronärtskockor, Noriblad, Svamp, Tomater, Lök
  • Smör gjort på cashewnötter och makadamianötter
  • Hela frön
  • Yoghurt och ost gjort på komjölk, 
  • Bovete, Dinkelmjöl, Vete (don't go there),  
  • Ägg, Fisk, Nötkött
 När barnet är 15 månader lägg till
  • Annanas, Apelsin och andra citrusfrukter
  • Honung
  • Paprika
  • Jordnötssmör
Nu till det mest intressanta i hela detta långa inlägg (som jag hoppas några av er kan dra nytta av). När jag satt där och lyssnade och tittade på dessa listor av mat så undrade jag hela tiden VARFÖR?! Varför kunde inte ett barn äta jordgubbar förrän det är 1.5 år gammalt till exempel? 

Svaret är att deras ämmnesomsättning och matsmältningsprocess inte är fullt utvecklat innan de är 2 år gamla... Vilket gjorde att vi kom in på en kanske ännu viktigare diskussion... immunförsvar. 

Immunförsvaret börjar i MAGEN - barn som vuxen! Låt mig försöka förklara hur det fungerar. 

I magen har vi matsmältningssyra (saltsyra) som har ett otroligt lågt pH-värde. Det är denna syra som bryter ner maten vi äter och sen släpper ut den i tarmarna. Så låt säga att vi åt något som magen inte än klarar av, det finns inte tillräckligt med syra, eller den är inte riktigt så stark... Detta gör att maten inte bryts ner lika bra men måste ändå föras ut i tarmarna när ny mat kommer in i magen, den tvingas ut med andra ord. Denna mat som inte är fullt nedbruten skadar därmed tarmväggarna, till och med att dessa går sönder. Små hål bildas vilket gör att maten går ut i blodomloppet... och vårat immunförsvar tar över. Det första som händer är oftast att vi blir snuviga, täppta i näsan, sen kanske lite slembildning, dålig avföring, utslag, och sömnsvårigheter... 

Det är kroppens naturliga process att bli av med det dåliga - den skyddar och tar bort genom diverse åtgärder. Att råda bot på dessa är INTE nässpray (spoken by a previous nässpray-addict) och liknande, utan det är att ta hand om magen. Matsmältningsenzymer is the key... dessa får vi genom ren-, naturlig-, och säsongsfräsh mat.

Så om våra bebisars (nu kommer vi in på ett ämne som jag kan gå knalltokig, fast mest ledsen, på) matsmältningsprocess nu tar TVÅ år att fullt utveckla (vi snackar magsyra) - betyder det också att våra barns immunförsvar tar TVÅ år att utveckla. Så då undrar jag: Varför kan vi spruta in vaccin på bebisar fyllda med gifter, tungmetaller, och virus när vi inte ens kan ge dom jordgubbar är för mig så störande så jag vill gråta... Om man nu vill ge sina barn vaccin, vänta tills de fyllt 2.. PLEASE! 

Hepatit B tex, kan man få på två sätt... genom en spruta eller genom sex... din bebis behöver inte denna spruta på ett bra tag, om du inte tycker att risken för att få Hepatit B verkar spännande för ett barn... 

Tillbaka till maten...
När man läser hela denna listan med mat... så inser man också (iallafall jag) att ditt barn ska äta det du ska äta! Låt ditt barn lukta på din mat, lukta på ingredienserna när du lagar den för att utveckla luktsinnet och smaklökarna (detta tar också två år att utveckla). Allt du behöver göra är att mosa ihop det till en blandning lös nog för just hur gammal ditt barn är... Du kan förvara det i kylskåpet 2-3 dagar och i frysen i ca 4 veckor. Fryst mat kan ganska lätt förvaras i iskubformar eller muffinsformar för att få bra portioner av allt (smart va). Bara att värma upp (men använd för sjutton inte micron för den tar död på all näring). Vill ditt barn äta maten kall - go for it! 

Lycka till!! 
xoxoxoxox

Har ni kommentarer på ovan, bra eller dåliga, så är jag supernyfiken att höra...
 

4 kommentarer:

  1. Kände till det mesta (läst mycket litteratur, varit på "föräldrautbildning" osv), förutom att vaccin är bättre efter 2 år. Här får de ju redan vid 3 mån. Jag är generellt ganska anti vaccin, förutom vissa. (Gissa om folk blev upprörda när jag skippade svininfluensa-vaccinet!). Väldigt kluvet faktiskt...

    Och det med getmjölk... Och ersättning nämns inte alls? Rent praktiskt, hur skulle det gå till...? Jag vet att sån här info är bra, men jag blir ännu mer stressad och känner mig ännu sämre än vad jag redan gör eftersom jag inte kan amma med alla mediciner. Dessutom sinar min mjölk. Men att få tag på getmjölk (färsk varje dag, kontrollerad osv), det skulle antagligen bli ett dagsprojekt varje dag...

    Varje gång jag tror att jag ska kunna börja försöka amma dyker nästa åkomma upp. Måste ta kortison nu, vill inte amma då eftersom det är tillväxthämmande. Ok att det bara pågått två veckor med alla mediciner, men det är 2/3 av barnets liv och även om jag pumpar och slänger mjölk får jag mindre och mindre. Allt är kaos.

    Vi får tydlig information här om att sparad bröstmjölk ska frysas i iskuber och tinas i värmebad. Däremot att ersättning kan värmas i micro. Mat förlorar näring i micro. Micrar egen mat, men ska inte micra barnets.

    När han får börja äta mat kommer jag vara noga med vad han får och anstränga mig till 1000 som kompensation för den värdelösa kropp jag har nu... Det gör ont i mig varje gång vi ger honom ersättning eftersom jag vet hur dåligt det är jämfört med bröstmjölk...

    Förr sas det att man inte skulle äta jordgubbar, jordnötter, choklad osv när man ammade, men nu har de ändrat till "vanlig, allsidig och nyttig kost"... De ändrar jämt. Barnet sova på mage, barnet ABSOLUT INTE sova på mage osv...

    Blev en flummig kommentar från mig med lite pauser för att göra annat ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä men vännen!! Du får ju inte må dåligt ju mer du lär dig! Du kan ju inte riktigt rå för det du har gått igenom. Om du nu får tag i getmjölk eller osötad cocosmjölk så kan du ju frysa in den också och blanda mellan olika måltider, sen kan det tänkas att det finns Getmjölksersättning... Ingen är perfekt hur mycket vi än försöker. Här hittade jag en länk till ett getmejeri.. http://www.dalsspira.se/aterforsaljare.asp

      Att din mjölk sinar just nu kan ju vara för att du faktiskt är sjuk, äter mediciner och är allmänt stressad över att du inte kan amma... det är ju liksom inte bagatellsaker du går och har gått igenom.

      Det jag inte nämde ovan var ju också saker som kan få igång mjölkproduktionen, nämligen: Vatten (drick ditt dagliga intag), havregrynsgröt, Papaya och så ska det finnas ett te som hjälper till, här kallas det för "Mother's milk tea".

      Är också totalt anti vaccin (för det mesta). Svininfluensavaccinet mår jag rent utav dåligt av att ens diskutera numera. Fattar INTE vitsen med den alls. Känns som en enda stor skandal där några tjänar en hel del pengar, vissa blir sjuka för livet och de flesta har (frivilligt) försämmrat sitt immunförsvar...

      Att saker och ting ändras när det kommer till barnvård måste vara så frustrerande, man kan ju undra om det beror på vetenskap eller saknaden av den.. och seriöst - alla barn och familjer är ju så olika. Gäller nog att lära känna just sitt barn så bra som möjligt och sen gå på vad som känns rätt.

      Puss och KRAM och framförallt KRYA på dig!!

      Radera
  2. Jag har också hört om teét och ska köpa det. Vatten ska man dricka en liter extra per dag (ca 3 liter, men det är svårt att komma upp i...). Jag ammar nu, MEN det kommer extremt lite så vi kompletterar med ersättningen. Om det kommer behöva fortsätta så få vi kanske se över andra alternativ, men jag litar inte riktigt på ett getmejeri. Vet inte vad getterna fått äta, om de är friska, om det steriliseras tillräckligt. Bara att ge ersättning kräver sterilisering mellan varje gång och jättestrikt skötande...

    Mår faktiskt bättre nu iallafall och är äntligen nere på en medicin per dag! (3 tabletter waran).

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att du kan amma igen! Förhoppningsvis kommer det igång snart igen. Att dricka vatten är jobbigt om man inte är van. Jag kör mina vattenflaskor och springer på toa hela tiden!!

      Håller med om att du inte ska lite på ett mejeri... måste nog kollas upp lite mera. Man vet ju aldrig. För visst är det så att det enda som är helt sterilt är ju trots allt modersmjölken. Inte ens vattnet som ersättningen blandas med är staril.

      Vikten av att det ska vara sterilt gör ju att man (jag) undrar ännu mera över läkarvårdens beslut att vaccinera barn så tidigt. Men så kanske man bara tänker när man är så anti som jag ;p

      Iallafall SUPERskönt att höra att du mår bättre och bättre varje dag! keep it up girl - YOU CAN DO IT :)

      Radera