söndag 27 januari 2013

Vaccinering +

UPPDATERING 30 Jan --- 
För oberoende information om vaccin och sjukdommar läs här: NVIC

Ska vi ta det här med influensa igen? Det är väl i säsong nu va?
Influensavirus finns det massor av, tusentals faktiskt. Smittad blir man genom kontakt. Vi tar på någon eller något som har blivit "smittad" av viruset. Vi tar sedan på mat, kliar oss i ansiktet eller liknande och vips har vi fått in viruset i våra kroppar genom att vi antingen andas in det eller att vi på ett eller annat sätt "äter upp det".

Immunförsvaret är gjort så att det kan bekämpa virus när det kommer in i kroppen via munnen. Det är så det ska vara. Det är då vi får livslång immunitet mot just det viruset, när kroppen får bekämpa det på det sättet kroppen är gjord att bekämpa det.

Det finns faktiskt tre olika typer av immunitet: inbyggd, adaptiv och passiv. Inbyggd är den typen av försvar vi är födda med så som hud och slemhinnor. Kroppen vet vad den ska göra när vi kommer i kontakt med något sjukdomsaktigt så som virus, bakteria, parasieter och svamp/mögel. (Första tecknet på att det är något som är på intrång är oftast att vi blir lite snoriga, har slem i halsen, eller att vi får någon typ av utslag på huden - det ÄR kroppens egna försvar, det ska vara så). Adaptivt immunitet är något vi utvecklar allteftersom vi kommer i kontakt med det. Precis som med influensa och vattkoppor. Passiv immunitet får vi genom att vi får antikroppar via modersmjölken eller genom vaccinering. Modersmjölken är det absolut bästa när det kommer till ett barns immunförsvar för de har väldigt få antikroppar när de födds, det är alltså inte sprutor som är bäst för barn. (läs mer om detta i mitt inlägg om modersmjölken)

När det kommer till vaccin finns det flera olika typer: Levande försvagade vaccin, Inaktiverat vaccin, Attenuated vaccin, Toxidvaccin och Ditekniks vaccin (subunit) bland några andra.

Levande vaccin är alltså precis som det låter - levande mikroorganismer av det specifika viruset som har blivit försvagade i ett laboratorium. Dessa måste hållas frächa i kyl annars dör effekten av vaccinet. Exempel på levande vaccin är mässling, påssjuka, och vattkoppor. Denna typ av vaccin har en risk att mutera tillbaka till den starka versionen och bilda sjukdommen.

Inaktiverat vaccin är producerat genom att man i ett laboratorium dödar de sjukdomsorsakande organismerna genom antingen kemikalier, värme, eller strålning. Dessa vaccin kan aldrig mutera tillbaka till den levande formen som beskrivs ovan. De är lättare att förvara men är inte lika effektiva. Oftast måste flera injektioner över en tid ges när man tar den här typen av vaccin. Exempel är på vaccin av den här typen är Polio.

Toxidvaccin används när vi blir vaccinerade mot en specifik bakterie. Bakterien har blivit behandlad med formaldehyd (japp det är sant) för att ta död på den. När man får en spruta av detta så producerar kroppen antikroppar som låser in giftet och den döda bakterien in en säck. Difteri och Stelkramp är exempel på vaccinationer av den här sorten.

Diteknikvaccin är genetiska vaccin. Där man går in och mekar med DNA. Like komplicerat... men Hepatit B är ett vaccin som är gjort på det här sättet. Nu vet jag inte helt säkert om vi vaccineras mot Hepatit B i Sverige men en sak kan man tänka på när vi pratar om Hepatit B... du kan få det genom två händelser: antingen genom en spruta eller genom sex så att ta ett vaccin mot hepatit B när man är bebis känns lite avlägset.

Influensasprutan är gjord på delar av gener av ett virus, alltså inte hela cellen. Ett såkallat "Acellulärt" vaccin.  Och är också ett temporärt vaccin. Man får alltså inte livslång immunitet utan måste ta en ny hela tiden.

Många vaccin behöver också andra ämnen för att det ska fungera optimalt. Vatten, saltvatten, konserveringsmedel, stabilisatorer, smakförstärkare, aluminium, antibiotika, formaldehyd, MSG, och thimerosal.

Ofta är dessa andra ämnen som finns i sprutorna värre än de gener som sprutan ska motarbeta. Många i västvärlden lider av aluminiumförgiftning utan att ens veta om det tack vare alla vaccin. Thimerosal är starkt förknippat till narkolepsi och andra neurologiska sjukdommar på grund av att det innehåller kvicksilver.

Som barn (om man följer det vanliga vaccinschemat) får ett barn över 200 sjukdomsgener genom vaccinering innan de har fyllt två år. En vuxen människa klarar inte av detta ens... Ett barn SKA INTE vaccineras innan han eller hon är två,  inte för en endaste liten sjukdom. Deras stackars kroppar klarar inte av det. AMMA! Det är det bästa du kan göra för ditt barn... Och ska du vaccinera, snälla vänta tills de fyllt 2 år och dra ut på det så länge du kan... med långa mellanrum mellan varje spruta.

När det kommer till den kontroversiella influensasprutan så innehåller den thimerosal och aluminium. Är gjord ungefär ett år innan den är såld baserad på prognoser av vad forskare tror ska bli nästa års influensa. Ibland har de vansinnigt fel! Kommer ni ihåg influensahysterin för två år sedan med H1N1 viruset? Det blev ju inte så mycket av den influensan.. fler blev sjuka av sprutan än av influensan... asbra! H1N1 sprutan producerades i rakettakt och det blev en hel del över.. gissa vart det överskottet finns nu? -- japp, i årets spruta! För vart ska de annars göra av den?

När ett virus blir injecerat istället för konsumerat handlar immunförsvaret annorlunda. Och det har fler biverkningar som alla borde vägas in innan man tar beslutet för eller emot vaccin. Sålänge man har all information och tar ett beslut utifrån det är jag nöjd. Men att göra det bara för att "alla andra gör det är fel i mina ögon". Vissa generella biverkningar vaccinering har är: Det försämmrar det totala immunförsvaret, minskar T-cellernas förhållande mellan hjälp-cellerna och suppressor-cellerna. Det blockerar det lymfatiska systemet, försvårar för kroppen att ta upp näringsämnen så som vitamin A, Vitamin C, och Zink. Det saktar ner nervernöverföring och kommunikation mellan cellerna... och många många fler. Många biverkningar är tillfälliga pga att kroppen regerar som den ska när något konstigt kommer in.. men de ovan nämda är livslånga i många fall.

Jag har inte alla svar när det kommer till vaccinering men jag vill dela med mig av det jag vet så att de som inte visste det jag skrivit ikväll kan dra nytta av det. I det stora hela tycker jag inte att friska människor ska ta sprutor och jag tycker inte att barn ska få några.

Jag vill bara ert bästa. 
2 kommentarer:

 1. Och om man inte kan amma? Vad gör man då? Och speciellt i USA där man är mammaledig typ 6 veckor? Jag låter Victor följa vaccinationsprogrammet, även om jag är skeptisk och restriktiv. Jag vill inte att han ska få kikhosta eller någon annan barnsjukdom som han skulle dö av om han fick. Amning skyddar absolut inte mot allt, det skyddar på samma sätt som jag blir skyddad. Många sjukdomar kan man få ändå. Jag är "emot" svininfluensavaccin och sånna saker (såvida man inte är i riskgrupp), men typ stelkramp? Finns ingen tuttmjölk i världen som kan rädda en unge från det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har absolut en hel del bra frågor att tänka på när man ska ta ett sådant här beslut. Jag säger inte att jag har alla svar men jag är otroligt skeptisk till många vaccin, eller snarare till vaccinationsprogrammet just på grund av att det är så aggressivt. Och det är många frågor som man som person och förälder bör ställa sig själv innan man tar ett beslut om hur man ska göra. Som jag sa.. sålänge man har tagit ett beslut med hjälp av information som man litar på och vägt fördelar mot nackdelar så har jag inget att säga. Jag tycker att alla ska få bestämma själva och det är tur att vi har den rätten fortfarande. I USA måste man skriva på massa papper och styrka att ens "religious believes" går emot vaccinering annars blir man tvingad. Och många läkare kan neka dig vård om man inte tar dem. Så det är helt klart en process härbota att gå emot normen.

   Allt detta är så otroligt svårt. Det finns ju inget 100% facit på det hela. Man kan inte ta tillbaka det beslut man tar och veta hur det hade blivit om man gjort tvärt om..

   Krama om Victor från mig :)

   Radera