onsdag 22 december 2010

På tal om det där med D-vitamin när man bor i Sverige

Mormor visade mig en liten tidningsartikel för någon dag sedan där det stod något i stil med att vi svenskar lider av vitamin-D brist under vinterhalvåret. Och att det finns mycket som tyder på att vi Svenskar som har brist i D ska få ta vitamin ersättning...

... Låter ju fin-fint tycker jag... men det fattas ju lite information i den artikeln kan man ju lugnt påstå!

1. Om vi svenskar aldrig får mäta vårt D-vitamin värde är det ju svårt att veta om vi har brist eller inte. (Ett blodtest som för övrigt kallas för "Vitamin D 25 Hydroxid nivå", eller liknande). De flesta människor borde ta ett prov två ggr om året, ett på sommaren och ett på vintern för visst är det så att vi kan ha brist även på sommaren! Vi är alla olika och kroppens förmåga att omvandla d-vitamin från solen eller från supplement påverkas av vår ålder, hudfärg, och vart vi oftast vistas under de soliga dagarna på året. Att ta ett prov två gånger om året ger oss mycket bättre chans att få ta hand om vår hälsa på ett naturligt och hälsosamt sätt, och vem vet kanske att vi slipper undan både förkylning och höstdepressioner.

2. Varför talar vi bara om brist... borde vi inte istället prata om optimalt D-vitamin värde?! Med tanke på att ramen för vad som anses vara normalt är mellan 30-100 ng/ml eller 75-250 nmol/L är gränserna otroligt långt ifrån varandra och en röd lampa tänds inte förrän man ligger under dessa värden. Själv anser jag att man ska ligga runt 60-70 ng/ml eller 150-175 nmol/L för att inte riskera sämre immunförsvar, deppression, cancer osv.

3. Vi bör också få reda på att alla sorter av D-vitamin inte är likvärdiga. D3 eller kolekaliciferol och D2 Ergokaliciferol är de två vitaminsorterna som i vanlig mun ofta sammansätts till Kaliciferol, precis som man säger "Vitamin D" och inte D2 eller D3. D3 är den naturliga varianten, samma vitamin som vi får av solen. Denna kan man köpa receptfritt och den är utvunnen av fårens ull (fåren slickar sig och får på så sätt d-vitamin i kroppen). D2 är den sorten man får genom recept. Tyvärr är den inte naturlig för kroppen och gör heller inte lika stor inverkan. Så köp din d-vitamin på ett naturapotek istället för att be läkaren skriva ut ett recept!

4. Sen handlar det ju också om i vilken form dessa piller kommer i... de måste vara upptagliga för kroppen. En vit tablett eller d-vitamin i en multivitamin eller liknande är ungefär lika bra som att stå och sola sig bakom en fönsterruta! Det måste vara i en gelkapsel, pulver, eller flytande för att kroppen ska kunna ta upp det. Gelkapsel är vanligaste av de bättre alternativen, tyvärr finns det otroligt fler varianter som kommer i ett vitt piller och många som tar d-vitamin idag får näst intill ingen nytta av den.

5. Det är också viktigt att komma ihåg att mängden vi tar inte spelar någon roll, utan det är blodvärdet vi får av mängden som spelar roll. En person kanske behöver 5000 E per dag och en annan kanske behöver 15000 E för att få samma resultat. En person som inte är helt utbildad på d-vitamin och dess effekter kan hoppa högt om du säger att du tar 15000 E om dagen och säga att du ska sluta bums för att du tar nivåer som är giftiga... Vilket inte är sant sålänge ditt blodvärde ligger inom ramen för vad som är optimalt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar