söndag 6 oktober 2013

Vad vet du om vatten

Det här är en liten egen summering av en fantastisk bok: "Din kropp skriker efter vatten - Varför vatten är din viktigaste källa till hälsa och välbefinnande" av F. Batmanghelidj M.D. 

Bara vanligt vatten
Vatten är livsviktigt. Det är lika viktigt för oss som luften vi andas. I dagens samhälle har människor glömt bort de fantastiska egenskaperna av helt vanligt vatten. Vissa av oss ignorerar det helt och hållet och associerar det bara med att ta en dusch eller spola toaletten. Jo, så är det faktiskt. Jag känner till och med några som knappt dricker ett enda glas vatten om dagen. Dom menar på att de får i sig vatten genom maten de äter, eller genom kaffet, drickan, juicen, vinet, etc. Dom menar också att de inte känner sig törstiga och därför inte känner ett behov av att dricka vatten - rent vatten. Eller så tänker dom inte på det helt enkelt. 

... Jag brukade också vara sådan, förut för några år sedan. Mitt gamla jag. Drack hellre cola light eller mjölk, men då ska jag också tillägga att jag inte hade en aning om hur viktigt vatten är för kroppen... för vart lär vi oss det?? Ok, vi vet att vi ska dricka vatten men kanske inte varför och hur viktigt det egentligen är. Eller hur mycket vatten vi ska dricka... 

Du är törstig - och hör sen!!!
Efter att ha läst boken så har jag fått en mycket bättre förståelse för varför vatten är så väsentligt för någon som vill leva ett hälsosamt liv. Jag vet också att folk, även dom som inte tror det, är törstiga - dom vet bara inte hur det känns. För tyvärr så är det så att de flesta signaler på törst har fått andra namn eller symptom. Sånt som vi kan ta piller för. Gå till läkaren och få nåt utskrivet... Fast egentligen så behöver vi bara lite vatten... (suck)


Att vara lite torr i munnen som de flesta av oss associerar till att vara törstig är snarare en av de sista signaler kroppen ger oss. Här är en lista på symptom som kan vara just för att du dricker för lite vatten (du behöver inte ha ALLA symptom för att du ska vara i behov av lite mera vatten det räcker med ett av dem). Denna lista är drastiskt summerad, bara så du vet:

Smärta - Japp, när du känner smärta i kroppen så behöver du vatten. Oftast är det inte en inflammation som orsakar smärtan utan en lokal kemisk obalans runt nerverna. Smärtan orsakas av att kroppen inte kan göra sig av med gifter på grund av att vattnet som behövs för arbetet inte finns där. Så istället så tar vi en alvedon eller ipren... (suck igen). 

En annan typ av smärta som orsakas av törst är sura uppstötningar och magsår, något vi tar syradämpande för - något som är helt omvänt mot vad vi ska göra men det är en annan diskussion. 

Magsmärta - När vi inte dricker tillräckligt mycket vatten kan inte maten smälta som den ska och gå igenom tarmarna normalt. Det tar längre tid och det orsakar smärta. Hur ofta går du på toa egentligen? Minst en gång om dagen borde kroppen eliminera avfall från kroppen (ja, vi snackar bajs!). Gör man inte det är det ett ganska säkert tecken på att man bör dricka lite mera vatten. Vatten hjälper också till genom att minska syrahalten på maten som förs vidare från magsäcken till tarmarna. Detta leder till att tarmarna inte tar lika stor skada och håller sig hela och fina åt dig, vilket leder till att du inte behöver ha så ont i "magen".

Reumatism är orsakat av för lite vatten i brosken som skyddar lederna, vattnet fungerar som smörjmedel. Utan vattnet börjar de olika skelettdelarna nöta mot varandra och det i sin tur orsakar kalcium uppbyggnad. I ryggraden hjälper vattnet till att hålla upp kroppen och tillför smörjmedel mellan ryggkotorna genom att producera tillräckligt med mellanrum. Så genom att dricka vatten kan vi avvärja rygg- och nackont också

Huvudvärk och migrän är relaterat till kroppstemperatur som har blivit oreglerad på grund av törst. Dricka vatten kan vara en av de bästa temperaturreglerande medel vi kan ge våra kroppar som också kan minska på huvudvärken.

Alzheimers är ett tecken på kronisk törst. Hjärncellerna behöver vatten för att kunna skicka signaler mellan varandra. Utan vatten blir vi förvirrade, glömska och deprimerade. (Aluminium förgiftning är också länkat till Alzheimers, kolla deodoranten du använder!). 

Stress och Depression. Precis som hjärnan behöver vatten för att sända information, så behöver den också vatten för att kuna skicka energi. Utan vattan blir hjärnan utmattad vilket leder till depression och ens förmåga att handska stress blir drastiskt försämrad. Om det går så långt att utmattningen blir kronisk kan en person bli diagnoserad med Chronic Fatigue Syndrom eller Fibromyalgi.

Jag ska också nämna att törst och uttorkning är en påtaglig stress för kroppen. Denna typ av stress orsakar ofta olika typer av hormonutsöndring. Hormoner som är relaterade till graviditet, ammning och "fight or flight" blir oftast störda. Längre tid av den här typen av hormonutsöndring kan leda till viktökning (kortisol) och bröstcancer (prolactin).

Högt blodtryck. Uttorkning gör så att blodådrorna krampar och drar ihop sig något som också gör att många har kalla händer och fötter för att blodet inte orkar ta sig dit ut. Smärta i bröstet är också relaterat till törst.

Höga nivåer av gifter i kroppen. Utan tillräckligt mycke vatten i kroppen kan inte njurarna eliminera gifter som en gång kom in i kroppen (mat, hudkontakt, inandning) vilket kan leda till njurproblem.  

Höga Kolesterolvärden. Först ska vi nämna att kolesterol är livsviktigt (precis som vatten). Kolesterol är det som reglerar inflammation och skyddar cellerna. När vi är uttorkade och törstiga bygger cellerna upp ett skyddande lager runt sig av kolesterol för att inte förlora det vatten som redan finns i cellerna. Så kolesterolvärden som är orsakat av törst behandlas gärna inte med kolesteroldämpande medicin utan med vatten!

      Övervikt. Vatten kan hjälpa till att kontrollera hunger, eliminera gifter och fördela energi. Allt detta hjälper en person att gå ner i vikt eller att bibehålla en hälsosam vikt.  
 
      Astma och allergi. När en kropp är uttorkad eller törstig utsöndrar den något som kallas för histamin. Histamin är ett hormon som producerar slem och genererar allergireaktioner. Slemproduktionen är egentligen kroppens egna immunförsvar för att skydda kroppen mot inkräktare. Vatten hjälper till att bryta ner slemmet eller snarare gör så att kroppen inte behöver utsöndra varken histamin eller slem i lika hög mängd. Slemmet försvårar andning både genom munnen och näsan och kan orsaka hosta.

      Diabetes typ 2 är i många fall kroppens sista rop på hjälp. Den är kroniskt uttorkad. Bukspottkörteln som är involverad i både blodsockerreglering och hjälper till med matsmältningen blir utmattad och kan inte utföra de uppgifter den behöver göra vilket leder till att en person utvecklar typ 2 diabetes.


Att Dricka Vatten
Det tar 30 minuter från att du dricker vattnet till att det kan hjälpa till i matsmältningsprocessen. Därför ska vi dricka ett stort glas vatten 30 minuter före varje måltid, försöka dricka minimalt med vatten under själva måltiden och även ungefär två timmar efter vi har ätit. 
Lägg till salt! Ja, jag sa SALT!
Det räcker inte med att vi dricker vatten... (såklart). Vi måste också lägga till lite salt, gärna direkt i vattenglaset. Jag pratar salt, riktigt salt, inte vanligt vitt blekt bordssalt. (Vissa kallar det för Himalaya salt, andra kallar det för rosa salt... men ni kan hitta det på hälsokostaffärer typ Life butiken. Smakar gudomligt i jämförelse med bordssalt). Riktigt salt inehåller ungefär 80 viktiga mineraler som kroppen behöver och är lite rosa-grå i färgen.


 • Salt är en naturlig antihistamin som kan användas för att lätta astma och allergier samt nästäppa. Drick 2 glas vatten och efteråt låt en nypa salt smälta på tungan. Upprepa vid behov.
 • Salt stillar stress
 • Salt motverkar hjärnskador som kan leda till Alzheimers 
 • Salt hälper njurarna med avgiftning
 • Salt är ett naturlig antidepressivt medel 
 • Salt hjälper till att bibehålla muskelmassa och styrka samt motverkar kramp. 
 • Salt hjälper till att reglera blodtryck (lågt intag av salt leder till högt blodtryck)
 • Salt hjälper till vid sömnproblem.
 • Salt hjälper till att balansera blogsockernivåer 
 • Salt hjälper till med energifördelningen och kommunikationen mellan celler 
 • Salt håller åderbråck borta
Hur mycket behöver jag dricka? 
En person (förutom barn upp till 2 år*) ska dricka sin vikt delat med 3 för att få veta hur många deciliter vatten de ska dricka varje dag. (Eller 1/2 vikten om vi snackar lbs och oz vatten).

Exempel:
20 kg = 6-7 dl vatten per dag
50 kg = 16-17 dl vatten per dag
70 kg = 23 dl vatten per dag
90 kg = 30 dl vatten per dag
120 kg = 40 dl vatten per dag
*Ett barn 0-2 år, när de väl har börjat dricka vatten, ska dricka en 6e del av deras vikt (kg) i deciliter om dagen, (en fjärdedel om vi pratar lbs). 

Nu då??
Ok.. säg att du har nåt av symptomen jag nämnde ovan... eller att du vet att du inte dricker så mycket som du ska... Öka vattenintaget med 2 dl per dag tills du har nått målintaget. Lägg till en nypa salt i varje glas!  Svårare än så är det inte, jag lovar.

Ok.. då till er som läser detta och ler samtidigt som ni skakar på huvudet och tänker.. jajajaa... detta kanske funkar för andra, men inte för mig... till er vill jag bara säga - Vad har ni att förlora?? Det handlar om VATTEN och SALT. Så det finns INGA ursäkter. Så iväg och drick!!! Notera alla förändringar bra som dåliga och dela gärna med er. 


En liten fotnot... kaffe, juice, alkohol etc verkar ALLA i motsatt till vatten. Dom drar ut vatten ur kroppen istället för att förse kroppen med vatten. Så dricker man dessa ska man öka vattenintaget ännu mera än rekommendationerna ovan. Dricker du en kopp kaffe (tex) måste du dricka 1,5 kopp vatten för att jämna ut det du förlorade med att dricka kaffet. Så alla socker, alkohol eller kaffeindrycker (lightprodukter inkluderade) ska du ta den mängden x1,5.... 

LYCKA TILL
(jag menar verkllgen det) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar