onsdag 25 januari 2012

Eftertanke

Efter kommentarerna i förra inlägget så påmindes jag om hur jäkla irriterrad jag kan bli på bilförare i detta land. Fasen alltså! För det första är uppkörningen för körkortet fullkomligt ologiskt. Man kör runt på en tom parkeringsplats, fickparkerar mellan två korner, lär sig att stanna vid en stoppskylt... Iallafall där jag tog mitt prov utanför Philly. Det säger absolut inget om hur man fungerar med massa andra bilister ute på vägarna...Men andra saker som retar gallfeber på mig är (bland annat):
 • Att folk tror att blinkers inte behöver användas om man själv vet att man ska svänga... Står man i högerfilen "så behöver jag ju inte blinka - jag vet ju att jag ska svänga höger då, så naturligt sett så borde ju resten fatta det också"!
 •  Alternativet är att sätta på blinkersen halvt inne i svängen - efter att man redan har klämt ner bromsen och stannat upp andra trafikanter utan att de fattar varför... 
 • Halv/Hel ljus... det varkar vara lite jobbigt härborta. Här i PA är det lag på att halvljusen måste vara på när det regnar ute eller är mörkt och även om det skulle vara dimma. Så många sätter sina bilar på "Automatljus" vilket för dem betyder att lamporna säkert slår på automatiskt när det blir mörkt, när dimman kommer, eller om de slår på vindrutetorkarna... Så är inte fallet mina vänner! Vissa kör runt med parkeringsljusen på - dom gör det lätt att se i mörker vill jag lova! Andra har ingen aning om att deras bil faktiskt har någon som ens heter halv- och helljus... de sätter på de lamporna som kommer på liksom - oavsett om det bländar skiten ur alla andra eller inte. 
 • Sen har vi idioterna som tror att tutan gör att saker går snabbare. Mina observationer har dragit slutsatsen att det bara skapar mer kaos och även lite Road Rage. Visst somnar någon vid grönljuset är det helt ok att tuta... (spoken by a true Swede som tycker det är pinsamt att tuta och visa ens en gnutta irritation till medtrafikanter). 
 • Sen har vi "Rödljus-rullningen" Ett rött ljus här betyder att man ska stå still, precis som hemma. Men här verkar det vara OK att köra ändå om man vet att det kommer ta en evighet innan det slår om till grönt igen och man inte riktigt har tid att vänta. Och skulle man mot förmodan bli kvar bakom ett rödljus så börjar alla rulla - som att de tar en långsam sats till när det blir grönt igen. Innan de blir grönt står dessa med andra ord ute, mitt i korsningen iallafall... 
 • Sen har vi alla skyltar också... Som i mina ögon verkar helt onödiga - dom måste ha kostat pengar att göra och att sätta upp. Men med tanke på uppkörniningen så kanske det är förståeligt:
  • Stop HERE on Red - No shit!! Thanks!!!
  • Caution Hidden Driveway - Jag ser aldrig den gömda infarten så vad fasen måste dom varna för den då??
  • Left lane must turn left - Ofta är denna skylt placerad på höger sida av vägen och då är det ju liksom lite för sent... 
  • Och bästa skyltarna är de strategiskt placerade Parkeringsförbudsskyltarna en efter en längs med motorvägen med typ 20 meters mellanrum... Vi fattar liksom - Ingen parkering tillåten på motorvägen förutom på parkeringsfickor - där det såklart finns en skylt som påvisar att man får parkera just där!
Skönt, då fick jag prata av mig lite då. :) 

2 kommentarer: