tisdag 11 oktober 2011

Bröst Cancer 2011

Såhär ser mitt första förslag ut (översatt till svenska) Vad tycks??? 

Det är förutspått att ungefär 230.000 kvinnor i USA kommer att få bröst cancer under 2011 och ungefär 40.000 kommer att dö av sjukdommen. Bortsett från att vara kvinna är åldern den näst högsta riskfaktorn. (1) De flesta som drabbas av sjukdommen gör det efter klimakteriet, en period som är relaterad till stora hormonförändringar i kroppen. Utan en regelbunden menstruationcyckel producerar inte kroppen tillräckligt mycket progesteron, vilket tillåter estrogenet att stiga till för höga nivåer i relation – en väldigt hög riskfaktor för bröst cancer. Att använda naturlig progesteronkräm vid klimakteriet och en tid därefter är ett sätt att försöka undvika sjukdommen. (3)

Det finns tydliga indikationer på att D-vitamin har en viktig roll i att undvika bröst cancer. Detta kan ses på statistik som säger att färre fall inträffar under sommaren och att fler kvinnor som får diagnosen bor i de norra staterna i relation till de mer soliga sydstaterna. Solen är våran viktigaste källa till naturligt D-vitamin då huden omvandlar UV-strålarna till D-vitamin. Studer visar på att blodnivåer över 40ng/ml (100mmol/l) kan minska risken till bröstcancer med 30%. Idag är det till och med många cancermottagningar och kliniker som ger sina patienter 5.000 IU (125 mcg) av D-vitamin (D3) dagligen för att förbättra deras immunförsvar. (2)

Ta tillvara på sömnen! Det har blivit publicerat flera ganger att hormonet melatonin kan minska risken för bröstcancer. Melatonin är ett hormon som produceras medans du sover. Men det tål inte ljus, så att sova med en lampa eller TVn på försör produktionen och du kan heller inte utnyttja fördelarna med det – du måste sova i mörker. (2)

Medan många pratar om riskfaktorer som är relaterade till bröstcancer så är det få som pratar om effekten. Många studier visar på att bloodgrupp är väldigt relaterat till hur sjukdommen utvecklas och hur allvarlig den kan bli. Det studier visar relaterat till bröstcancer och blodgrupp är:

Blodgrupp O – Någolunda resistant mot bröstcancer och lägre risk att dö av sjukdommen
Blodgrupp A – Hög risk, värre och mycket snabb utveckling (Grupp A är överrepresenterad i alla fall av bröstcancer)
Blodgrupp B – Någorlunda resistant mot bröstcancer och lägre risk att dö av sjukdommen FÖRUTOM om det finns i släkten, det är också en mycket högre risk för återfall hos grupp B Blodgrupp AB – Hög risk, värre och mycket snabb utveckling (4)

Generella rekommendationer om diet ges oftast till människor i hopp om att undvika bröst cancer och andra sjukdommar. Och visst är det sant att vi alla behöver äta mer frukt och grönsaker men  det är också viktigt att förstå att inte all ”bra” mat är bra för alla. Olika människor mår bra av olika näringsämnen på grund av vår genetik. Mat kan antingen stärka eller försämra ditt immunförsvar. Att blint följa en, till exempel, ”undvik mörkt kött och ät mera fullkorn” rekommendation kan bli totalt destruktivt för en medans det är fantastiskt för en annan. (4)   

Och så avslutar jag med ett litet inlägg om bröstcancer hos män.. som är så ovaligt att det är tönitgt att ens nämna.. men en sisådär 2000 gubbar kommer få diagnosen under 2011 i USA... hur många människor bor det här nu?? Det blir inte många promille! (jag hade inget val, var tvungen att nämna det)...

__________________________________________
(1) Susan G. Komen for the Cure, 2011
(2) Vitamin D Council, 2011
(3) Dr. John R. Lee M.D. “Hormone Balance Made Simple”, 2006
(4) Dr. Peter J. D’Adamo “Live Right For Your Type”, 2001

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar