måndag 30 november 2009

Fet mat kan göra dig förkyld...

Denna artikel publicerades i METRO den 25 november:


Ny avhandling: Fet mat kan göra dig förkyld. "Flera studier visar att människor med fetma är infektionskänsliga".
Gillar du hamburgare, pizza och bakelser? Ät det inte för ofta. Du kan bli både förkyld och febrig. En avhandling vid Sahlgrenska akademien på Göteborgs universitet visar att fet mat försämrar immunförsvaret.

Doktorand Louise Sandberg matade möss med späck under åtta veckor och såg att deras immunförsvar blev mindre aktivt än hos muskompisarna som fick fettsnålare kost.
– Om det här är applicerbart på människor vet vi inte helt ännu. Men ofta stämmer det man testar på möss överens med människor. Flera andra studier har visat att människor med fetma är mer känsliga för infektioner, säger Louise Strandberg.

Om folk som motionerar därmed löper mindre risk att få till exempel svininfluensa är för tidigt att säga.
– Men det är intressant. Just det här med motion kom upp i veckan och jag har funderat på att titta på det. Träning skulle kunna motverka infektioner, men vi kan inte säga något säkert om det än, säger Louise Strandberg.

Är ju helt klart en lite jobbig artikel att läsa i mina ögon...
- Möss har för det första inte samma matbehov och matsmältningsprovcess som vi människor har vilket gör det ganska så meningslöst att likställa mössens reaktion med vår i detta fallet.
- "Flera studier har visat att människor med fetma är mer känsliga för infektioner" - Ja, det må stämma med nu borde väl så gott som alla veta att det inte är fettet i maten som gör oss feta utan allt socker och mjöl. Och här faller återigen hypotesen i soptunnan. Hamburgare, pizza och bakelser... fett, ja det finns det i dem det vill jag inte neka till men ska vi stanna debatten här??? Vad mer finns det i dem??
- Och så klämde de in en mening om träning och svininfluensa som egentligen inte säger ett smack... vad är det för idiot som har skrivit denna artikel egentligen? Går inte alla artiklar igenom en check innan de publiceras?

Ok, ok.. jag är ingen underbar skribent heller, men nu får jag ju inte betalt för det jag skriver som herren som skerv detta. Otroligt egentligen!!
Här är länken till den riktiga artikeln:
http://www.metro.se/2009/11/25/r_r5aazshstvunswif6e9xxq/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar