måndag 24 januari 2011

Rågbröd

På jakt efter ett recept på rågbröd... någon som har nåt tips? Det får inte vara en smula vitt mjöl i det men helt ok med lite havregryn, rismjöl, och havregrynsmjöl...

Paul ska ju helst inte äta så mycket sädesslag i sin diet men Råg och Havregryn är neutrala för honom så han kan äta det lite då och då... men rågbröden man kan köpa här är det ju rågsmulor i och resten dopade sädesslag... som dessutom ALDRIG möglar..


3 kommentarer:

  1. http://www.kokaihop.se/recept/grovt-ragbrod-med-eller-utan-surdeg
    Hittade denna ....

    SvaraRadera
  2. Ja det lät gott.. nu är ju bara frågan om Rågsurdegsgrund går att hitta härborta, man måste ju leta ihjäl sig bara för att hitta vanligt rågmjöl!

    Ingredienser (2 portioner/st.)
    Fördeg, dag 1:
    4 dl ljummet vatten
    50 gram rågsurdegsgrund
    175 gram krossad råg
    65 gram grovt rågmjöl
    125 gram solroskärnor
    80 gram linfrö
    20 gram salt, gärna havssalt

    Steg 2 dag 2:
    2 dl ljummet vatten
    50 gram jäst
    210 gram mörk el vanlig brödsirap
    275 gram fint rågmjöl
    275 gram vetemjöl
    G
    ör så här

    1. Dag 1 kväll: Blanda ingredienserna till fördegen. Låt stå övertäckt med plastfolie i rumstemperatur över natten.
    2. Dag 2 morgon: Rör ut jästen i vattnet för i steg 2 och häll ner blandningen från dag 1 i assistenten. Blanda ner resten av ingredienserna och kör ca 8 min. Degen blir ganska smetig, men så ska det vara.
    3. Låt jäsa i bunken under duk ca 20 min. Smörj under tiden två avlånga 2-liters formar och fyll med deg 2/3. Sätt ugnen på 190º. Låt jäsa ytterligare 30 min eller tills degen nästintill når formens kant.
    4. Grädda i mitten av ugnen ca 45 min. För att veta exakt när bröden är färdiga, kan du sticka in en termometer mitt i brödet efter 30 min. När brödet passerat 98º är det klart.
    5. Ställ gärna in bröden i avstängd ugn några minuter utan formarna för att torka ytan lite.
    6. Bäst blir bröden om de får vila väl inlindade i ett par handdukar tills nästa dag.
    7. Tips!Du kan också göra bröden samma dag om du börjar med fördegen tidigt på morgonen och bakar ut det på kvällen.

    SvaraRadera
  3. Och nu när jag vet hur man ska göra en surdegsgrund så småler jag lite åt min kommentar ovan.. Jaja.. har man aldrig bakat surdegsbröd förut så har man inte..

    SvaraRadera