måndag 21 september 2009

Smör, margarin eller olja


Tänkte att jag skulle skriva en kommentar om min fråga som just har avslutats angående vad de flesta steker sin mat i...

Är ju väldigt glatt överraskad att de flesta säger att de steker i riktigt smör och inte margarin eller oljor. Oljor är i flesta fall inte gjorda för att upphättas till höga temperaturer som sker vid stekning av mat, de härdas och blir istället giftiga för oss. Margarin å andra sidan är som att smälta ner en Tupperware i stekpannan.

Sorgligt nog säger vårt egna Livsmedelsverket detta om margarin och oljor:

Vill du äta hälsosamt?
Byt till flytande margarin eller olja när du lagar mat

En tumregel är att välja mjuka fetter framför hårda. Flytande margarin är ett mjukt matfett och innehåller mycket fleromättade fettsyror. Hårda fetter (t.ex. fast margarin och smör) innehåller mer mättade fettsyror. En minskning av mättat fett och en ökning av omättat fett sänker serumkolesterolnivån och minskar risken för hjärtinfarkt.
Till matlagning rekommenderas flytande margarin eller olja, till brödet magert smörgåsfett, t.ex. lättmargarin. Konsumtionen av fett bör begränsas och därför bör matfett användas sparsamt, men typen av fett är av större betydelse för hälsan än den totala mängden.
Uppdaterad: 2007-02-13

Det finns ju helt klart en stor konflikt här. Livsmedelsverket ska ju vara människornas spion på matproducenterna och lära oss vad som är bra och dåligt. I detta fall har de misslyckats totalt. Men det är ju klart; vi har levt i riktlinje med fetträdsla en väldigt lång tid och det är svårt att bryta, framför allt vore det ju hemskt att tappa ansiktet framför hela svenska folket om de skulle gå ut och säga att margarin är som att bre smörgåsen med tupperware (plast) när de i all denna tid har sagt att det är nyttigt för oss.

Detta är riktlinjerna som borde stå där
- Stek er mat i riktigt smör eller ekologiskt kokosfett
- Använd kallpressad olivolja i kall mat
- Bre smörgåsen (om du äter bröd) med Bregott (Bregott klassas som ett margarin pga att det innehåller en del oljor, men det är gjort på grädde och inte kemiska processer som gäller för all annan margarin, flytande eller fast).
Det börjar bli väldigt svårt att veta vem man ska lita på i dagens läge just när det kommer till folkhälsa och kostrekommendationer. Tallriksmodellen hit och lågfett dit... Alltså jag förstår ju tanken bakom det:
Äter vi fett så borde vi bli feta
Äter vi proteiner så borde vi öka muskelmassa
Äter vi kolhydrater borde vi bli pigga och fulla med energi
Tyvärr så fungerar inte kroppen såhär... vi har en matsmältningsprocess som förstör den enkla logiken. Och man kan ju tycka att vi borde ha märkt en uppsving i folkhälsan om lågfettsdieten var sann. Vi skulle inte ha så många med typ 2 diabetes, vi skulle inte ha så många som får hjärt fel, vi skulle inte ha så många med högt blodtryck och vi skulle inte heller ha så många som är överviktiga. Men vad ser vi istället - en hemsk uppsving i dessa åkommor samtidigt som Sverige säljer mer och mer lättmargariner och andra lågfettprodukter.
Tragiskt är det egentligen att så många, till och med de som forskar om ämnet, tror på det dom skriver/läser om. Vad var det egentligen som gick snett? När ändrade man åsikt? När försvann William Bantings skrifter från 1864 där han själv beskriver hur han bekämpade sin diabetes med ändrade matvanor med högre fettintag och lägre socker och kolhydrater. Var försvann dom och när?!
The great charm and comfort of the system is, that its affects are palpable within a week of trial, which creates a natural stimulus to persevere for few weeks more, when the fact becomes established beyond question. -William Banting

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar